Je kunt kiezen om de verdeling tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen te veranderen. Het partnerpensioen kan nooit meer zijn dan 70% van het ouderdomspensioen. Dit noemen we uitruilen. Je maakt de keuze voor uitruil vlak voordat je met pensioen gaat. 

 

De gevolgen van uitruilen

Als je kiest om een deel van je ouderdomspensioen uit te ruilen voor extra partnerpensioen, wordt je ouderdomspensioen lager. Andersom geldt dit ook: als je kiest om het partnerpensioen uit te ruilen voor extra ouderdomspensioen wordt je ouderdomspensioen hoger. 

 

Waarom uitruilen?

Als je geen partner hebt of als je partner zelf een pensioen heeft, kun je kiezen om het partnerpensioen uit te ruilen. De vraag is of je partner van het eigen inkomen rond kan komen. Het kan ook zijn dat door een scheiding het partnerpensioen voor je huidige partner lager is dan 70%.  Als je een partner hebt, moet je partner instemmen met uitruilen. 

 

In de excedentregeling of beschikbare premieregeling

Neem je deel aan de excedentregeling en is bij het pensioenfonds bekend is dat je een partner hebt? Dan wordt een deel van het opgebouwde pensioenkapitaal op het moment dat je met pensioen gaat automatisch omgezet in een pensioen voor je partner. De verhouding tussen jouw pensioen en het partnerpensioen is 100:70. Je kunt ervoor kiezen een kleiner deel van je pensioenkapitaal om te zetten in pensioen voor je partner of helemaal geen kapitaal om te laten zetten in partnerpensioen. Heb je een partner, dan moet hij of zij hiermee instemmen.