Voordat je met pensioen gaat kun je een aantal keuzes maken. Bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat en hoeveel pensioen je voor je partner wilt reserveren. Deze keuzes beïnvloeden de hoogte van je pensioen. In de Op Koers-planner bereken je de financiële gevolgen van de keuzes die je hebt.

Hoeveel pensioen heb je nodig?

Een belangrijke vraag is: hoeveel inkomen heb je straks nodig? Het antwoord op die vraag bepaalt namelijk hoeveel pensioen je nodig hebt en dus ook welke keuzes je kunt maken. Op Koers helpt je met het maken van een inschatting. Op basis van jouw inschatting berekent Op Koers hoeveel pensioen je nodig hebt.

Hoeveel pensioen ga je naar verwachting krijgen?

Vervolgens gaan we kijken hoeveel pensioen je naar verwachting gaat krijgen. Daarvoor kijken we naar je ‘te bereiken’ pensioen. Deze gegevens komen deels uit de administratie van HP Pensioenfonds én staan deels op ‘mijnpensioenoverzicht.nl’. Daar vind je namelijk  al je te bereiken pensioenen bij elkaar, inclusief de AOW. In de Op Koers-planner combineren we beide bronnen.

De gevolgen van de keuzes die je maakt

Je benodigde pensioen en je te bereiken pensioen worden vervolgens in de Op Koers-planner getoond in een overzichtelijke grafiek. Je benodigde pensioen zie je als een horizontale lijn in de grafiek. Je kunt vervolgens de verschillende keuzemogelijkheden doorrekenen. Je ziet in de grafiek hoeveel pensioen je op welke leeftijd krijgt, op basis van de keuzes die je maakt. De horizontale lijn kan je helpen om te bepalen of een bepaalde keuze voor jou interessant is.

Begin met Op Koers

Alle stappen worden in Op Koers duidelijk uitgelegd. Probeer het gewoon eens. Je keuzes worden pas definitief als je daadwerkelijk je pensioen aan gaat vragen. Speel dus gerust met de mogelijkheden van de planner! Zo bereid je je stap voor stap voor op je pensioneren.